főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
Analóg lekapcsolás 2013 július-október!

A digitális földfelszíni hálózat kiépítése 2008-ban indult Magyarországon.
2012 végére már 90% feletti lefedettséget ért el a DVB-t hálózat, tehát gyakorlatilag országosan elérhető a digitális földfelszíni műsorszórás.

A párhuzamos, analóg és digitális sugárzás fenntartása frekvencia gazdálkodási és gazdasági szempontból sem kifizetődő, így viszonylag sürgető feladat az analóg lekapcsolás végrehajtása. A végleges átállással kapcsolatban korábban több időpont is napvilágra került, de valamennyi találgatásnak bizonyult. Végül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság márciusban bejelentette a végleges lekapcsolás menetrendjét.

Ennek értelmében a átmenet Magyarországon két lépcsőben lesz végrehajtva. Az első fázisban 2013 július 31.-én, a másodikban pedig október 31-én kerülnek véglegesen lekapcsolásra az analóg tv adóállomások.


Az első körben biztosan az alábbi nagyobb városok és környezetük lesz érintett:

Budapest, Békéscsaba, Győr, Kecskemét , Tatabánya, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg ( részben).

A második fázisban pedig:

Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szekszárd, Zalaegerszeg ( részben).

Fontos megjegyezni, hogy a tetőantennák és átjátszó állomások több esetben távolabbi adókról veszik a tv jelet. Tehát lesznek olyan helyszínek, ahol kisebb átfedések várhatók!

Kit érint a lekapcsolás?


A földfelszíni analóg adások lekapcsolása komoly tömegeket érint.


Elsősorban az egyéni tető- és szobaantennával tévézők nézik még a hagyományos tv adást. Azokban a háztartásokban, ahol csupán 2-3 tv csatorna érhető el( m1, RTL Klub, TV2), szinte biztosan analóg vételt használnak.
Továbbá több, kisebb közösségi rendszer esetében is a mai napig használatban van az analóg vétel. Lakóközösségek, panziók, nyugdíjas otthonok, kórházak esetében is többnyire ezt a rendszert használják a mai napig.

Viszont azok a háztartások, amelyek egyéni tv előfizetői szerződéssel rendelkeznek, biztosan nem érintettek az átállásban.

Az Ő esetükben a szolgáltató saját hatáskörében elvégzi, illetve már el is végezte az átállást. Több előfizetéses szolgáltatás pedig alapból digitális!
Mit kell tenni?

digitális antenna

Amennyiben ön egyéni analóg tv vételt használ:

Be kell szereznie a digitális vételhez szükséges eszközöket. Szükség lesz egy digitális vételre alkalmas tv készülékre, vagy a hagyományos tv mellé egy jelátalakító egységre, un. set-top-boxra. Elképzelhető, hogy a tetőantennát és a levezető kábelt is cserélni kell, ha nem megfelelő a digitális bejövő jel..
Érdemes szakember segítségét kérni, a felesleges kiadások elkerülése végett!

Amennyiben ön kisközösségi rendszert használ ( lakóközösség, kórház, nyugdíjas otthon)

Keresse meg a rendszer üzemeltetőjét és kérdezzen rá, hogy a központban elvégezték-e már a digitális eszközök beépítését.

Panziók, szállodák, esetében

Ha nem áll szerződésben semmilyen tv szolgáltatóval,hanem önálló tv vételt üzemeltet, keresse meg a rendszer karbantartóját vagy a kiépítést végző szakembert. A szerelő biztosan tudni fogja, hogy a digitális vagy analóg vételt épített ki korábban. Jellemzően a 2008 után épült rendszerek már digitális vétellel működnek.

Ha nem biztos abban, hogy analóg vagy digitális rendszert használ, hívjon feltétlenül szakembert! Ne kockáztassa meg, hogy esetleg tv vétel nélkül maradjanak a vendégei!

Bővebben a panzió és kisközösségi rendszerekről

Miért szükséges?

A digitális átállás a műszaki fejlődés miatt vált szükségessé. A mai analóg tv sugárzás a múlt század eleje-közepe óta lényegében változatlan technikai háttérrel működik. Magyarországon 1957 óta van közcélú használatban. Voltak ugyan változások mint pl. a színes adás, a sztereo hang, a teletext stb., de ezek nem tették gazdaságosabbá a sugárzást.
A digitális tömörítés elterjedése hozott változást ezen a téren. Azonos frekvencia tartományban ( sávszélességen) a digitálisan tömörített adásból akár 10 db is átvihető, azonos költséggel. Továbbá a digitális ( DVB-t) adás úgy lett kifejlesztve, hogy a tereptárgyakról visszavert jel nem zavaró szellemképként, hanem hasznos jelként kerül a rendszerbe. A digitális adás számos kényelmi funkcióval is felruházható. Ilyen pl. a nyelvválasztás lehetősége, a feliratozás, és az elektronikus műsorújság. Ezek a szolgáltatások az előfizetéses rendszereknél már régen működnek. Az első hazai digitális tv szolgáltatás 2000-ben indult!

Az átállás leglátványosabb eredménye , hogy többszörösére nő a földi vétellel elérhető műsorok száma!


Digitálisan fogható műsorokDigitális tv adók táblázata

A képre kattintva nagyobb méretben is olvasható!


* A piros színű, csillaggal jelölt telephelyeken 2013. novemberben indul a sugárzás

* A piros színű, csillaggal jelölt telephelyeken 2013. novemberben indul a sugárzás


Digitális készülékek ( set-top-box)


Digitális földi vevők beüzemeléssel, műszeres antenna beállításVilágvevő antenna- a legjobb vétel!
főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek