főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek

Február 5.-én délután végre nagyobb teljesítményre kapcsolták a budapesti tv adón az A és C jelű DBT-t multiplexek sugárzását.


"Az Antenna Hungária Csoport a héten megkapta a szükséges rádióengedélyeket a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomás A és C multiplexét érintő teljesítményemelésre vonatkozóan, a maximális ERP 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedett ma délutántól. A Száva utcai adót illetően a teljesítményemelésre jövő szerdán kerül sor. Fenti lépések következtében sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételére a fővárosban és környékén élők számára."

Olvasható a MinDig tv honlapján a közlemény.


Előzmények


Budapesten és körzetében az üzemszerű DVB-t sugárzás beindulása óta több helyen is nehézségekbe ütközik a digitális vétel. Gyakran még megfelelő tetőantennával is nehéz használható jelet produkálni a város bizonyos részein. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az előzetesen tervezetthez képest sokkal kisebb teljesítménnyel sugározzák a jeleket a Széchenyi- hegyről az 55-ös és a 62-es csatornán.
A teljesítmény korlátozásának az oka, hogy a Magyar Honvédség által használt régebbi eszközök a sugárzásra kijelölt frekvenciasávot használják, ezért a nagyobb teljesítménnyel leadott tv adás zavart okozhat a berendezések üzemében.

Amint az várható volt, 2010 elejére a hadsereg kivonta a forgalomból az említett eszközöket, és végre engedélyezi az érvényben lévő teljesítménykorlát részbeni eltörlését. Ennek eredményeképpen a adó teljesítményét hamarosan a többszörösére lehet emelni és ezáltal a vételben jelentős javulás várható. A változás időpontja még pontosan nem ismert, de február közepére várható. A sajtóközlemény szerint a teljesítmény mindkét multiplexen 40 KW-ra nő a korábbi 6,3 illetve 10 KW- ról.főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek