főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek

Lekapcsolták az mpeg-2 rendszerű kísérleti adást

Az előzetes bejelentésnek megfelelően, október 31.-én éjfélkor az Antenna Hungária leállította az mpeg-2 rendszerben sugárzott kísérleti DVB- t adását.
A továbbiakban, a budapesti UHF 51-es csatornán sugárzott multiplexben egyedül az MTV első csatornája marad elérhető, mpeg-4-es tömörítéssel HDTV felbontásban.
Ez a sugárzás még tesztelési célokat szolgál és november 16.-án éjfélkor kerül lekapcsolásra.

Magyarországon viszonylag korán, - alig elmaradva az európai éllovasok mögött, 1999-ben indult először földi digitális műsorszórás, kísérleti üzemben.
2001 októberében állandósult a budapesti sugárzás, sőt 2002 májusában a Kab-hegyen is beüzemeltek egy adót, ami az UHF 64-es csatornán dolgozott. Kezdetben a digitális csomag a három közszolgálati tv műsorát tette elérhetővé a megfelelő eszközökkel rendelkező tv nézők számára. Később a Duna tv második csatornája az Autonómia tv is bekerült a rendszerbe.
A budapesti Széchenyi- hegyről sugárzott műsort a fővárosban és annak körülbelül 20-30 km-es körzetében lehetett nézni, többnyire tetőantennákkal.
Az adó mindössze 1KW teljesítménnyel sugárzott, ezért volt viszonylag kicsi lefedett terület és a térerő. Később a Szentendrei úton, egy toronyház tetején beüzemeltek egy DVB- t átjátszó adót is, amely az UHF 28-as csatornán működött. Ezzel jelentősen javult a vétel a főváros északi területén.

Később ezen a csatornán mobil tv (DVB- h) kísérleteket is folytattak.

A Kab - hegyről sugárzott adás valamivel nagyobb kisugárzott teljesítményével a Dunántúl középső részén, főleg a Balaton környékén tette lehetővé a DVB- t programcsomagot. Ebben a multiplexben ötödik csatornaként az m1 soproni változata is helyet kapott.
2008 nyarán az UHF 38-as csatornán is indult kísérleti sugárzás Budapest több pontjáról. Ez már a jövő szellemében, mpeg-4-es tömörítést használt és HD minőségben volt fogható az olimpia idején az m1 és az m2. Ez a csomag augusztus végén állt le.

Később, október 6.-ától az m1HD újra elérhető lett az 51-es csatornán, ahol a mostani változás után már egyedüli műsorként nézhető.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a hazai DVB- t sugárzásban lezárult egy korszak, az mpeg-2-es sugárzás és a kísérleti adások 9 éves korszaka. Sajnos a törvényi szabályozás hiánya komolyan gátolta a hazai földi digitális sugárzás fejlődését. Ennek következtében a műszakilag meglévő lehetőségeket nem tudták kihasználni a műsorkészítő és a műsorszóró társaságok.

Az mpeg-2-es maratoni hosszúságú próbaadás emléke még évekig kísérteni fog a háztartásokban, a továbbiakban már használhatatlan dekóderek "személyében".

2008. november 1.

Kovács J.Bővebben a DVB-t rendszerről
Minden, ami a digitális átálláshoz szükséges.
Információk, készülékek, tanácsadás és szerelési munkák.

Világvevő Antennaszerviz
Iratkozzon fel DVB-t hírlevelünkre! A legfrissebb információkat tudhatja meg a hazai digitális átállásról. Műszaki és médiát érintő hírek, valamint a legújabb készülék ajánlatok szerepelnek hírlevelünkben.

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:


Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


3 hozzászólás

Kurucles [ 2008-11-02 14:09 ]

Természetesen ezzel tisztában vagyok, de a véleményemet továbbra is fenntartom. Műholdról azm1,m2,Duna és még néhány száz bel- és külföldi műsor vehető, de a Duna tv Autonómia helyes lenne, ha földi adóról is vehető lenne. illetve a kábelszolgáltatók betennék az alapcsomagjaikba.Nagy Márton [ 2008-11-01 20:42 ]

A csatorna neve helyesen: Duna tv Autonómia, és 60 centis lavorral nézhető műholdon. A többi igaz :)Kurucles [ 2008-11-01 11:43 ]

Felháborító, hogy ezek a mocskos csavargók - nem tudom pontosan kik, de azok - miután éveken keresztül, de még a mai napon is!!! árulják az MPEG2-es DVB-T vételre alkalmas készülékeket, miközben megszűnt az adás?
Továbbá azok is szégyelljék magukat, akik nem teszik lehetővé a normális, értelmes műsorokat adó DUNA II ALTERNATIVA műsorának vételét. Szégyelljék magukat a kábelszolgáltatók, például a a legnagyobb a T-Kábel is, akiknél a 108 (!!!) digitális műsor közé képtelenek betenni a DUNA II-őt!
Kik azok a gengszterek, akik szerint ebben az országban elsősorban csak a két undorító kanálison - nem csatorna (!!!)- kiömlő fekáliával egyenértékű, műsornak nem nevezhető szemetet akarják velünk nézetni?
Hol vannak itt a hatóságok, ORTT,Hírközlési Főfelügyelet és a többi naplopó, hol van a művelődési tárca - van ilyen egyáltalán?


főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek