főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
Hogy állunk a digitális átállással?


Közeledik a régen várt időpont, december első napja, amikor is végre elindul Magyarországon az üzemszerű digitális földi televíziós műsorszórás.
Gondolnánk, hogy az időpont közeledtével a még megválaszolatlan kérdések száma is fogyatkozik.
Írásunkban röviden összefoglaljuk, hogy néhány nappal az indulás előtt milyen információk állnak a rendelkezésünkre.

A műsorkínálatról


Sajnos a hivatalos bejelentés, amelyet november közepére ígértek, még mindig várat magára. Így maradnak a találgatások, illetve a korábban már itt-ott bejelentett félhivatalos információk.
Ezek szerint, a három közszolgálati tv és rádió csatorna feltétlenül bekerül a programcsomagba.
Eddig úgy volt, hogy az állami tulajdonú tv adók HD felbontásban lesznek élvezhetők a megfelelő készülékekkel.
Vagy ma már ebben sem lehetünk teljesen biztosak?
Ugyanis néhány napja az fn.hu arról írt, hogy néhány kormánypárti politikus szerint a mai gazdasági helyzetben a HD sugárzás többszörös költsége nem biztos, hogy megengedhető és indokolt a költségvetés terhére.
Így maradjunk annyiban, hogy az m1, az m2 és Duna tv biztosan elérhető lesz a digitális csomagban. Talán kegyelmet kap az Autonómia tv is, a Duna második csatornája.
A Tv2, az RTL Klub, illetve a Viasat, hosszas tanakodás és vívódás után, végül előzetesen igent mondott a bekerülésre. Az utóbbi, rangidős csatornájával, a Viasat3 - mal képviseli majd magát a platformon. Hallottunk még korábban a Humor tv és estlegesen a Hálózat tv bekerüléséről is.
Természetesen lesz Hír tv és Magyar ATV is, de ezért majd fizetni kell. Minden bizonnyal a külföldön már jól bevált prepaid, azaz előre kifizetett kártya használatával juthatunk hozzá a mini előfizetéses csomaghoz.

Az ellátottságról és a frekvenciákról


Első lépésben három telephelyről és két multiplex- szel indul az adás, Budapest, Kab-hegy és Szentes vételkörzetében. Ez a három adó az ország kb. 60%-át lefedi. Lesz olyan körzet, ahol két adó közül is választhatunk. A sugárzásra kijelölt csatornák az alábbiak:Budapest UHF 55 és 62 csatorna
Kab-hegyUHF 64 és 61 csatorna
Szentes UHF 60 és 65 csatorna
A készülékekről és az árakról


Néhány hete tartó felmérésünkben megkérdeztük olvasóinkat és ügyfeleinket, hogy mennyit lennének hajlandóak áldozni DVB- t vevőkre.
A válaszokból kiderül, hogy az érdeklődők kb. 80%- a maximálisan 15 ezer forintot szánna ilyen készülékre. Ez tökéletesen megfelel az mpeg-2 rendszerű készülékek jelenlegi árának. Viszont a valóságban is használható, mpeg-4- es beltéri egységek ára inkább 40 ezer forint környékén mozog. Ekkora összeget viszont a válaszadók alig több, mint 3%-a áldozna erre a célra. A többi válaszadó is az olcsóbb megoldásra szavazott. A lélektani határ, úgy tűnik, a 20 ezer forint.
A szavazás vége felé a DVB-t készülékekre szánt összegek aránya még jobban eltolódott az olcsóbb készülékek irányába, pedig ekkor már mindenki tudta a valódi árakat.
Tehát nem nehéz levonni a következtetést, miszerint a jelenlegi kínálat árban nagyon messze áll a tömeges kereslettől.

A szavazás végeredménye:

10 ezer alatt 52%164szavazat
10- 15 ezret 30%100 szavazat
15- 20 ezret 12%40 szavazat
20- 30 ezret 2%9szavazat
30 ezer felett 4%14szavazat

Összes szavazat: 327

Összegezve elmondhatjuk, hogy a digitális átállás első menete nem hoz feltétlenül igazi áttörést az olcsón elérhető havidíj nélküli tévézésben. A berendezések beszerzésének a költségei meghaladják a fizetős szolgáltatások egy évre számított havidíját is. Nem is beszélve a sokkal szerényebb kínálatról.
Viszont azok a nézők, akik mégis a DVB- t mellett döntenek, egyszerűen, parabolaantenna nélkül is hozzájuthatnak néhány jelenleg csak műholdon vagy fizetős rendszeren nézhető csatornához is.Némi ízelítőt kapva a digitális földi sugárzásban és a HDTV-ben rejlő lehetőségekből.

A készülékek már kaphatók. Néhányat oldalainkon is megismerhet.


DVB-t vételre alkalmas készülékek
KJ

Minden, ami a digitális átálláshoz szükséges.
Információk, készülékek, tanácsadás és szerelési munkák.

Világvevő Antennaszerviz
Iratkozzon fel DVB-t hírlevelünkre! A legfrissebb információkat tudhatja meg a hazai digitális átállásról. Műszaki és médiát érintő hírek, valamint a legújabb készülék ajánlatok szerepelnek hírlevelünkben.

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:


Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


2 hozzászólás

KJ [ 2009-04-26 15:44 ]

Tisztelt Varga Attila,

DVB-t adás már 10 éve fogható hazánkban. Más kérdés sajnos, hogy hány csatorna és mekkora területen...
A Duna tv I-II és az m2 műsorainak műholdas sugárzását az állam finanszírozásával az Antenna Hungária végzi a Hotbird műholdon található transzponderein. Ez a műhold viszonylag nagy területet fed le és valószínűleg az árak is kedvezőbbek, mint az Astrán.
Az Astra műholdon található magyar műsorokat a UPC sugározza saját vállalkozásként, ezért nem érhetők el azok ingyenesen, kivétel csupán a Bptv.
Erre a szolgáltatásra már havi 2500 ft-ért előfizethet akár Ön is.
A sok ingyenes DVB-t adásra viszont még várni kell, talán nem túl sokat.
Varga Attila [ 2009-04-24 16:15 ]

Már több helyen is olvasható, hogy lesz DVB-T adás Magyarországon is.
A kérdés, hogy mikor?
Mint olvasni lehet ez az idöpont még elég távol van. Az emlitett bejegyzésekböl lehet látni, hogy sokan nézik a szatolitos német nyelvü adásokat Magyarországon, azonkivül a magyar adásokat is a szateliten keresztül. Mivel scsak évek mulva lehet szó a DVB-T ad´sról országszerte, nagyon sok nézö szeretné a meglevö astra müholdas digitális adást nézni, ha erre lenne lehetöség. Ezt a folyamatot hamar el lehetne intézni a szolgáltatók hozzájárulásával.
Már telefonon is érdeklödtem több adóval, de mindegyik csak a váallát vonta, hogy ez nem az ö dolguk.
Igaz, a Duna-TV-t az m2-öt lehet fogni, denem az astra -n keresztül, pedig ezek is rajta vannak a müholdoh,de kódolva.
Pedig egy gombnyomással el lehetne intézni, hogy a nagyközönség is az astra-n nézhetné az adásokat.
Talán Önökre jobban hallgatnak az érintettek.
Üdvözlettel: Varga Attila

főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek