főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
MinDen kezdet nehéz...


Hónapok óta gondolkodtunk, hogy milyen sorokat írunk majd december első napjaiban ide. Hiszen akárhogy is nézzük a hazai tévézés történetében a 2008 december elseje egy új korszak kezdetét jelenti.

Nagy érdeklődéssel várta a szakma és a közvélemény egyaránt, a hazai földfelszíni digitális televíziós műsorszórás hivatalos indulását. De a hónapok óta tartó optimista várakozásnak végül gyors kijózanodás lett a vége. Hétfőn kora este, hosszú, 9 éves vajúdás után megszületett a hazai DVB-t.

A december elsejei indulást késő délutánra sikerült ugyan kivitelezni, de a többi ígéretből az induláskor szinte semmi sem valósult meg.

Történt ugyanis, hogy a műsorszórási szerződést egyetlen társasággal, a Duna Televízióval sikerült csak az indulásig aláírni az Antenna Hungáriának. Így az előzőleg beígért kereskedelmi adók, sőt az Mtv csatornái sem kerülhettek adásba az első napon. A hivatalos közlemény szerint a köztévével előrehaladott tárgyalások folynak, és még az idén megjelenhetnek a műsorok a MinDig tv névre keresztelt szolgáltatásban.
Jelenleg tehát mindössze kettő csatornával működik a hazai DVB-t rendszer. A Duna tv adása HD formátumban jelenik meg, mivel azonban valódi HD tartalom nincs még rajta, ezt csupán egy „gyászkeret” jelzi a képernyőnk szélén . Ettől eltekintve a kép tökéletes. Az Autonómia Tv műsora a hagyományos „SD” formátumban nézhető 4:3 képaránnyal.

Két nappal az indulás után, december 3.-án, a Hír tv és az ATV is aláírta a 12 évre szóló szerződést az AHRT-vel, így hamarosan ezek a programok is felkerülnek a rendszerre. Nézni viszont egy ideig még nem lehet egyiket sem, mert a kódkártyák csak jövőre kerülnek a boltokba.

A technika ördöge sem fogadta kegyeibe az újszülött szolgáltatást.

A vételi tapasztalatok Budapesten és környékén "kissé" elmaradnak a korábbi várakozásoktól. A jelenleg működő 62-es csatorna vétele a város több részén, főleg a sűrű beépítettségű városrészeken, nehézkes, szobaantennával szinte reménytelen.


Mivel a kisugárzott teljesítményről nincs részletes információnk, és mi egyébként is a vétellel foglalkozunk, nézzük ezt az oldalt:

Gondot okoz a magas frekvencia (Bp. 802 Mhz ), amelynek vétele és levezetése csak jó minőségű antennával és koax kábellel lehetséges.
Az eddigi tapasztalatok szerint a rendszerek hasonló eredményeket produkálnak, mint a próbaadás alatt az 51-es csatornán sugárzott jel, miközben a kisugázott teljesítmény elvileg a többszörösére nőtt.
Az 55-ös csatornán eddig csak próbaadásokat fogtunk, némileg nagyobb bejövő jellel.

A stabil vételhez Budapesten és környékén feltétlenül a tetőantennákat ajánljuk!
Kipróbáltuk szobaantennával is, de nem sok eredménnyel. Az idősebbekben kellemes emlékeket felidéző
játék során csak elvétve volt megfelelő térerő a társasházi lakásban, az adótól 15 km-re észak- keletre.

Vidéki vételi tapasztalataink sajnos még nincsenek. De örömmel vesszük és közzé is tesszük, ha valaki megosztja velünk a sajátjait!

Jelenleg még csak a "C" jelű multiplex működik az alábbi csatornákon:Budapest UHF 62-es csatorna
Kab-hegyUHF 61-es csatorna
Szentes UHF 65-ös csatorna


A MinDig tv megújult weboldalán sok hasznos információt találunk és több kérdésre választ is kapunk:

www.mindigtv.huVégül néhány hasznos hivatkozás és írás a napokban megjelentek közül, a digitális átállással kapcsolatban:


A Duna Tv riportja( videó)

index: Halva születik a minDig tv

index: Alkotmánybírósághoz fordult...

Népszabadság Online

www.magyarorszag.hu


Összességében a régi, bölcs mondás igazában bizakodunk, miszerint " Minden kezdet nehéz"...K.J. 2008.12.03

Minden, ami a digitális átálláshoz szükséges.
Információk, készülékek, tanácsadás és szerelési munkák.

Világvevő Antennaszerviz

Iratkozzon fel DVB-t hírlevelünkre! A legfrissebb információkat tudhatja meg a hazai digitális átállásról. Műszaki és médiát érintő hírek, valamint a legújabb készülék ajánlatok szerepelnek hírlevelünkben.

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:


Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


3 hozzászólás

Bakos Sándor [ 2009-03-10 14:32 ]

Volt Pinnacle Hybrid Pro Stickem (330e) ami Australiaban HD TV-t is fog és ha Új csatornát nyitok akkor az MPEG2 mellett a H264-et is beállíthatom. Bár ezt nem tudtam.
Jól fogta a hozzáadott drótantennával a régi MPEG2 kísérleti DVBT adást. A jel 100% volt, minden ment prímán. De amióta átálltak MPEG4 re nem fogott DVBTt. Ezért vettem Nanosticket tegnap.
Ez sem fog semmit ugyanott, ugyanazzal az antennákkal (hozzáadott drótantenna, szobaDVBT, külsődrót).
A 330e a jelet 100%-al fogta, a 73e pedig csak 79%-ot mutat, ha beállítom a 802 MHzet (de ha nem állítom be csak kerestetem, akkor nem érez semmit).
Utánajárok
-az adóknál, hogy csökkent e a teljesítményük, vagy ma épp nem sugároznak stb. És mi mindent kell még felparaméterezni
-A Pinnaclenál, hogy van e különbség a két eszköz között a DVBt t illetően.

Ha már itt senki nem reagál a felvetésünkreBakos Sándor [ 2009-03-08 23:58 ]

Most vennék én is egy pont ilyen sticket, mert a régi Pinnacle Hibrid Pro stickem csak addig volt jó amíg MPeg2 kódolásút sugároztak (de addig prímán jött pl. a Margit szigeti szökőkútnál a kis botantennájával is mind a 4 csatorna).
Vegyek vagy ne vegyek? Most csak 2 csatorna jön (Duna1,2).
Mit csináljak a laptopon a kódolt csatornákkal?Nagy Gábor [ 2008-12-04 04:25 ]

Tisztelt Világvevő bt. !

Nagy érdeklődéssel fordulok önökhöz. Akadályba ütköztem a dvb-t adások vételében. Ugyan meg van a készülék ami segítségével tudom fogni az adást de többszöri próbálkozás ellenére se tudom beállítani.
Jelenlegi készülékem: Pinnacle PCTV nanoStick 73e USB. A szentesi toronytól kapnám a jelet de még de tudok befogni egy adást se mert nem tudom a beállítást elvégezni az adatinformációk hiányában. Szentestől kb 60 km-re lakom.

A csatorna beállításnál ilyen adatok vannak:

Csatornatípus: Digitális MPEG 2 vagy Digitális H264

Frekvencia: ???

Szolgáltatás azonosítója: ???

Eredeti hálózati azonosító: ???

Átviteli adatfolyam azonosítója: ???

PMT -azonosító : ???

PCR -azonosító: ???

Ország: Hungary

A tv tuner mellé van egy botantenna is.

Kérem segítsenek nekem a probléma megoldásában és ha tudják akkor írják meg nekem a csatornabeállítást. A kérdőjeles helyekre sajnos nem tudom mit írjak annyi biztos hogy számokat lehet csak.

Várom válaszlevelüket!

Köszönettel: Nagy Gáborfőoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek