főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
A Száva utca is sugározza a DVB-t adást


2009. január. 27.-én az Antenna Hungária elindította a digitális földfelszíni televíziós sugárzást Budapesten Száva utcai adótoronyból.


Az új adó un. SFN (Single Frequency Network) rendszerben sugároz a Széchenyi-hegyi adóval, vagyis mindkét műsorcsomag a budapesti adóállomás esetében azonos frekvencián érhető el a 746 és 802 MHz-en (UHF 55-ös és UHF 62-es csatorna)

Hasonló rendszer már korábban is működött Budapesten.
Tavaly nyáron a kísérleti sugárzás keretében a 38-as csatornán láthattuk az Mtv két csatornáját HD felbontásban. Az akkori sugárzásban részt vett a Hármas-határ hegyre telepített adó is.
Ennek eredményeként a főváros környékén mindenütt elérhető volt az adás, sőt még 80 km távolságból is jeleztek eredményes vételt.

A mostani fejlesztés után is jelentős változás várható a vételben az eddigiekhez képest, de problémák is felmerülhetnek. Előfordulhat, hogy a vevőantennák irányán módosítani szükséges a jobb vétel érdekében. Ez akkor jelenthet nagyobb gondot, ha a hagyományos földi adásokat is azzal az antennával szeretnénk nézni, mint a Száva utcából sugárzott DVB-t jeleket. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, mielőtt bevásárolnánk mindenféle "csodaantennák"- ból!

Korábbi hír ugyan, és a digitális rádió (DAB+) sugárzáshoz kapcsolódik, hogy két budapesti tv adó sugárzási frekvenciáját is módosítani kellett 2008 végén. A Városmajorban működő átjátszó adó a O12-es csatorna helyett az 06-os csatornán sugározza az m1 műsorát, a csepeli regionális adó, a Csepp tv pedig ( Csepel víztorony) a korábbi O11-es csatornáról a O9-es-re váltott.
A módosításokra a D11-es csatornán (222Mhz) elindított digitális rádió adás miatt volt szükség.
A korábbi antennák nagyobbik része alkalmas a megváltozott csatornák vételére, de a közösségi rendszereken komolyabb átalakítás is szükséges lehet.

KJ.Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


5 hozzászólás

Finta Antal Csaba [ 2010-05-17 14:03 ]

Hello erdelkel hogy most ma 17 05 010 hetfo holkozvetit a Budapesti tv elejetol neztem es erdekelt FintaKJ [ 2009-03-21 23:27 ]

A kábelt tv és a yagi antenna összeközösítése elég problémás dolog. Ha csak a VHF sávot használja a szolgáltató, egy UHF/VHF közösítővel ez előfordulhat, hogy működik. De az is, hogy nem.
Nem javasolnám az ilyen kisérletezést, főleg a digitális jeleknél.
Lehet, hogy hamarosan a kábeltv-hez kell majd egyébként a set-top-box és a tetőantennát akkor majd nyugodtan be lehet dugni a helyére...
fokusznyik [ 2009-03-21 19:06 ]

Az a kérdésem, hogy ha kábel tv-m van, és közösítem egy yagi antennával, akkor ugye a két jel zavarni fogja egymást. Feltéve hogy azonos frekvenciákon jön jel a két forrásban. Megoldható e hogy a kábelszolgáltatók, ugyanúgy, ahogy eddig kerülték a földi sugárzású frekvenciat, (1-es csat, 24-es csat stb pesten) ezentúl ezeket a frekvenciákat is kerüljék? Mert ha van egy HDTV-m mpeg 4 tunerrel, akkor dugdosnom kell a két jelforrást, vagy szégyenszemre vegyek egy szettapbakszot hogy két mpeg 4 tunaram legyen egy kupacban?
FokusznyikKecskebéka [ 2009-02-03 11:49 ]

Béla teljesen igazad van,azt hiszem nem szerencsés eggyüttlét a jelen gazdasági és pénzügyi válsággal.,amikor semmi sem biztos,főleg a munkahelyek,nem hiányzik még egy hüségnyilatkozat+a berendezések ára.Béla [ 2009-02-03 08:54 ]

Nekem úgy tűnik hogy sok pénzért létrehoztak egy
rendszert ami működött.Megfizethető volt az embereknek,és gyorsan szemétre vele.Most meg nagyon sok milliárdot tesznek valakinek a zsebébe
azért ami nem kell szinte senkinek.szinte alig van HD adás ,az is kérdéses mennyire nézettek ezek a műsorok.Nehezen tudom elképzelni hogy
a sok nyugdijas ember 40-ezer forintos(5000ft rol volt szó) olcsó set top boxot fog vásárolni a 10-15-20 éves tv hez+drága antennát mert micsoda véletlen az sem lessz jó pedig megigérték. Viszont aki meg tudja fizetni az már régen kábelen nézi a jó minőségü adást időjárási zavarok nélkül.Nem láttam sorokat az antennaüzletek előtt sem pedig
JÖN az ÉLETKÉPEK 100. része.
A fenébe ezt is el k..ták

főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek