főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
m1


Szombattól ( 2013.június 15) az Európában élő magyarok számára is előfizetési díj nélkül elérhető a csatorna műsorainak többsége.


únius 15-től az M1 saját műholdas szétosztásában kódolatlanul sugározza a területi korláttal nem rendelkező műsorokat - közölte az MTVA pénteken. Az úgynevezett időszakos kódolás bevezetésével az eddigi M2, Duna és Duna World mellett az M1 is látható lesz a határon túli a műholdvevővel rendelkező nézők számára, akik így több közszolgálati tartalmat kapnak.

A magyar gyártású vagy határon túlra is sugározható külföldi műsorszámok idején az M1 műholdas változata kódolatlan lesz, így bárki, aki rendelkezik egyéni műholdvevővel, előfizetési díj nélkül nézheti az adást.

Ugyanakkor azok a műsorok, amelyek sugárzási joga csak Magyarországra szól, továbbra sem lesznek láthatóak külföldön, ebben az esetben tájékoztató felirat, vagy fekete képernyő látható majd. A változás nem érinti a magyarországi nézőket, kivéve az egyéni műholdvevőt előfizetési díj nélkül használókat.

forrás: MTVA


Műholdvevők telepítéssel az m1, m2, Duna és a Duna world HD minőségű vételéhez

Az Eurobird9A sugárzási térképe(www.lyngsat.com)Hasonló példák a nemzetközi gyakorlatban

A közszolgálati tv adások a legtöbb országban kódolt formában kerülnek a műholdas sugárzásba. A szerzői jogok és egyéb szabályozások miatt a tartalmakat csak a földfelszíni műsorsugárzásban továbbítják kódolatlanul.

Azonban van néhány pozitív példa arra, hogyan lehet a külföldön élő nézőket elérni. Több állam sugároz kimondottan erre a célra készített programot. Érdemes megemlíteni az osztrák ORF2E , a szerb RTS Sat vagy a román TVRI műsorát. Ezek a programok csakis olyan műsorrészekből állnak, amelyek szabadon "átléphetik" az országhatárokat.

Vannak azonban olyan társaságok is, amelyek alapvetően ingyenesen sugározzák a közszolgálati műsorokat, de a jogdíjas műsorokat kódolják. Ilyen a horvát HRT1, illetve az olasz RAI 1-2 és a szlovén tv műholdas műsora. Pl. a horvát csatorna teletext szolgáltatásában a napi műsornál a kódolt adások külön meg is vannak jelölve. Így a néző előre tudja, milyen műsorokat láthat kódkártya nélkül.

Jellemzően külföldi mozifilmek és sorozatok, illetve a kiemelt sportműsorok kerülnek kódolt formában továbbításra. A legtöbb állam saját polgárai számára kisebb-nagyobb, többnyire egyszeri díjért biztosít műholdas kódkártyát.

Az m1 műholdas sugárzása is végre ezt a példát követi. Az mtv műholdas kártyája egyszeri 8.000 ft- ért vásárolható meg a kijelölt üzletekben. A vételhez a HDTV vételre alkalmas conax kártyaolvasós berendezéseket érdemes felszerelni. Ezek kártya nélkül is működnek, de képesek az mtv kártyát is fogadni.

Műholdvevők telepítéssel az m1, m2, Duna és a Duna world HD minőségű vételéhez

Műholdvevők telepítéssel olasz, horvát és más külföldi adók vételéhez
A horvát HRT teletextben külön jelölik a kódolt műsorokat


Világvevő antenna- a legjobb vétel!
főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek