Orosz programok Európának
- 2018.08.21.

Július utolsó napjától újabb orosz tv programok foghatók az Astra 19 fokos pozícióból. A Hotbird- ről korábban átkerült R1 és R1Extrát követve elérhető a TVCI, a TV rus,az NTV Mir, az STS, a REN TV, az 5TV, a Domasnyh és a Perec Európának szánt verziója.


Regionális HDTV csatornák Bajorországból
- 2017.10.04.

Szeptember végétől több bajor regionális tv csatorna is HD minőségben sugároz az Astra műholdon. Valamennyi műsor vétele ingyenes.

továbbVáltozás a BBC World vételében
- 2017.10.01.

Megszűnik az Astra1 műholdon a BBC World hagyományos ( sd) rendszerű sugárzása. Az adás ebben a pozícióban a továbbiakban csakis HD felbontásban érhető el.

továbbEuronews új formában
- 2017.06.11.

Jelentősen átalakult az európai hírcsatorna struktúrája. A korábban több szinkron nyelven sugárzott program helyébe nemzeti változatok léptek, melyek önálló programként foghatók.

továbbVáltozás az MBC csatornák sugárzásában
- 2017.01.26.

A népszerű arab csatornák új frekvenciára költöztek a BADR műholdon. Szerencsére a programok továbbra is vehetők Budapesten, csak a korábbinál kisebb térerővel.Francia műsorok kódolása
- 2016.11.26.

2016 november 22.-én megszűnt az Eutelsat 5W műholdon a France 2, a France 3, a France 4, és a France ô programok ingyenes sugárzása. A jelenlegi információk szerint a programok csakis Fransat vagy TNTsat szolgáltatói dekóderrel foghatók.Az Euronews vételéről
- 2016.08.23.

A mindig tv ingyenes választékában 2016 augusztusában megszűnt az Euronews tesztadásának a sugárzása. A csatorna azonban műholdról továbbra is ingyenesen nézhető.

továbbIndul az M5 közszolgálati csatorna
- 2016.07.17.

Július 15.-én elindult az M5HD, az újabb állami tv program tesztsugárzása. A műsor a MinDig tv kínálatában és műholdról is elérhető.Változás a francia csatornák vételében
- 2016.04.09.

Franciaországban javában tart az átállás az mpeg4/HD rendszerű műholdas sugárzásra. 2016 április elején az Eutelsat W5 műholdról sugárzott francia csatornák vételi adatai is megváltoztak.

továbbMegszűnik az Austriasat
- 2016.03.20.

Április 30.-án befejezi a műsorszolgáltatást az Austriasat. A szolgáltatás kiváltására több lehetőség is rendelkezésre áll.

továbbA RAI UNO megszűnése a kábel hálózatokon
- 2015.12.20.

Január elejétől az egyik legnagyobb hazai kábelszolgáltató a RAI UNO műsorát lekapcsolja a hálózatáról. A program ennek ellenére műholdról továbbra is ingyenesen vehető, más RAI műsorokkal együtt.

továbbVáltozások a tv vételben
- 2015.07.01.

Július első napjától változik a közszolgálati adók műholdas sugárzása, a szolgáltatóknál alkalmazandó csatorna sorrend és a földfelszíni tv sugárzás is.Új csatornák a UPC Directen
- 2015.06.08.

Július elejétől az M4 HD, a Duna World HD és az M2 HD is elérhető lesz azon felhasználók számára, akik Direct Medium vagy annál nagyobb csomagra fizetnek elő.

továbbVáltozás a műholdas adásban
- 2015.06.07.

Június 30.-án lekapcsolják az Eutelsat9A műholdon a magyar közszolgálati csatornák hagyományos, mpeg2-SD rendszerű sugárzását. Az m1, m2, Duna és Duna World csatornák a továbbiakban erről a műholdról csak mpeg4-HD rendszerben foghatók.BBC World HD minőségben
- 2015.04.01.

Április elsején elindult a BBC World HD felbontású, ingyenes adása az Astra műholdon.

továbbElőfizetői növekedés a UPC Directnél
- 2015.02.12.

Sikeres évet zárt a műholdas tévészolgáltatók meghatározó szereplője a UPC Direct, mivel 3,95%-os előfizetői szám növekedést produkált az előző év folyamán, ezáltal a legnagyobb előrelépést tette a szolgáltatók között

továbbVáltozás a lengyel csatornák vételében
- 2014.12.21.

December utolsó estéjén leáll a lengyel közszolgálati TVP összes csatornájának az adása az Astra műholdon. A programok egy része másik műholdról továbbra is vehető.

továbbVáltozás az orosz csatornák vételében
- 2014.05.02.

Április végén az ABS2 műhold üzembe állásával jelentősen megváltoztak hazánkban is az orosz tv csatornák vételi lehetőségei.

továbbm3 csatorna a UPC Direkten
- 2014.03.16.

A retro tv csatornán kívül további műsorokkal is bővült a kinálat

továbbÚjabb német HDTV csatornák
- 2013.12.07.

Decembertől újabb német közszolgálati csatornák váltanak HDTV minőségre az Astra műholdon.

tovább

Összes hír


englishAdatkezelési tájékoztató

Ezen az oldalon némi felvilágosítást olvashat a határon túli magyar televíziós vételi lehetőségekről.


DVB-t vétel


A hazai földfelszíni digitális adás az ország legnagyobb részét lefedi. Természetesen az adás nem áll meg a határnál és kisebb távolságban azon túl is fogható. Azonban a helyzet még korántsem olyan kedvező, mint az analóg vétel esetében. Ameddig az analóg műsorszórás nem szűnik meg itthon és a környező államokban, addig nem is számíthatunk jelentős javulásra. A két rendszer nem "tud" egyszerre maximális szinten működni. Ez főleg frekvenciagazdálkodási okokból lenne nehézkes. Ezért a jelenlegi DVB-t adók nagyobb része még teljesítmény korlátozással sugároz, többnyire az ország belseje felé. Ebből a szempontból az alföldi területeken némileg jobb a helyzet. Pl. a szentesi és a Komádiban nemrég átadott adó teljesítménye is elég nagy. Itt a tengerszint feletti magasság képezi a korlátokat, hiszen az UHF sávban a jelek terjedése hasonló mint a fényé.

Sajnos a határon túli területekre vonatkozó sugárzási térképet még nem láttunk és tapasztalatunk sincs.

Javulás az analóg lekapcsolás után várható.


műholdas vétel

Miként a külföldi tv műsorok is kiválóan vehetők itthon műholdról, úgy a magyar műsorok vétele is lehetséges külföldön parabola antenna segítségével.
Sajnos az ingyenes kínálat nem nagy. A műholdakon több hazai szolgáltató továbbít ugyan digitális csomagokat, de ezekre csak Magyarországon lehet előfizetni. Pedig ezek a szolgáltatások fizikailag óriási területeket fednek le, például az Olcsó tv műsorait még Európán túl is lehet fogni.

A szerzői és egyéb jogok miatt külföldön csak az ingyenes magyar csatornák nézhetők legálisan.

De mit is láthatunk ingyenesen?

Duna tv, a nemzet televíziója

Több, mint 15 éve működik elsősorban a határon túl rekedt magyarság igényeit szolgálva a Duna Televízió. Korábban a Hotbird műholdról egész Európában, sőt még Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában is elérhető volt. Kezdetben analóg, később digitális rendszerben is, kiegészülve az Autonómia csatornával. Sőt egy idő után elindult a tengerentúli adás is!


m2 műholdas sugárzás

1996 óta nézhető műholdról kódolatlanul a köztévé második csatornája. Akkor a kereskedelmi tévék ( RTL, TV"2) nyerték el a földi hálózat használatát, az m2 pedig átlépte az országhatárokat. Arról lehet ugyan vitatkozni, hogy ez csatorna nyújtott-e valami extrát a külföldön élő nézőknek, de az biztos, hogy választási lehetőséget kínált a Duna tv mellett.

2012 elején végre elindult az un. közszolgálati műholdas multiplex, amely egyetlen transzponderen továbbítja az összes közszolgálati csatornát. A vételhez mpg4, DVB-2 rendszerű beltéri egység szükséges. A korábbi, mpeg-2-es digitális vevőkkel az adás korlátozott ideig még elérhető a 12.207 Ghz-es frekvencián.


A multiplexek tartalma:

Eurobird9a, 62-es transzponder"


 • m1 HD ( Conax kódolással)
 • m2 HD
 • Duna tv HD
 • Duna World HD

  műszaki adatok:

  Műhold: Eurobird9

  frekvencia: 11.958 Ghz

  Polarizáció: Vertikális

  SR: 27. 500

  FEC:2/3

  DVB-S2/8PSK


 • külföldi szolgáltatók

  Érdemes megemlíteni, hogy több környező országban van lehetőség az ottani szolgáltatóknál magyar csomagra előfizetni. Romániában a Dolce tv és Digi, Szlovákiában pedig a Digi tv illetve a UPC Direct műholdas csomagjában van több magyar, illetve magyar kísérő hanggal sugárzott csatorna.


  Kérdésem van a témával kapcsolatban

  Az Ön e-mail címe:

  Üzenet:

  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot  (C)Világvevő bt, az antenna szerelő. tel.: 06-30-9664-759