főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek

A HDTV (High-Definition Television) egy új televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen adás már kizárólag digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől. ( wikipédia 2008)


A hazai HDTV-ről

A HDTV hazai helyzete

Szinte minden háztartásban jelen van már a megfelelő nagy felbontású megjelenítő eszköz, a plazma vagy LCD tv. A tv csatornák közül is már többen átálltak a HDTV sugárzásra. De a HD tartalom nem minden esetben jut el a felhasználókhoz.

Jellemző probléma, hogy nagyobb ( akár UHD, vagy 4K) felbontású tv készüléken nézünk többnyire a hagyományos, "SD" minőséget. Ilyenkor maga a képtartalom fel van nagyítva és lényegesen életlenebb képet kapunk, amit várnánk.

Ha azt képminőséget szeretnénk látni otthonunkban, mint az üzletben a készülék megvásárlásakor, akkor nincs más választásunk, mint HDTV minőségű vételt létesíteni.


De hogy állunk ma ezzel Magyarországon?


A HDTV minőség több módon is elérhető.

Azt azonban le kell szögezni, hogy a HD minőségű adás továbbítása jóval nagyobb sávszélességet igényel, mint a hagyományos tv jel esertében. így a költségei is jóval magasabbak. Ennek következtében gyakran fizetős a HD tartalmak elérése.

Földi digitális sugárzás

A MinDig tv rendszerén az m1, m2, m4, m5 és a Duna tv HD felbontású műsora látható. Az adás ingyenes és országosan elérhető.

Ingyenes műholdas sugárzás:

Jelenleg az m1, m2, m4, m5 és a Duna tv csatornája érhető el a magyar programok közül a Eurobird9 műholdról HD felbontásban. De az adást időszakosan, a tartalomtól függően, kódolják.

További műholdakon több tucat ingyenes HDTV adás fogható megfelelő műholdvevővel. a legtöbb program az Astra és a Hotbird műholdak vételével érhető el.

A műholdas kapacitás ugyan a földihez képest jelentősen nagyobb. A legtöbb ingyenes HD tartalmat a németek szolgáltatják. Ma már minden közszolgálati adás nézhető HDTVfelbontásban. A fizetős rendszerekben még nagyobb a kínálat.

Előfizetéses műholdas rendszerek

Jelenleg három előfizetéses szolgáltató van a hazai műholdas piacon, mindegyik sugároz HDTV programokat.


A UPC Direct is jelentősen bővítette a HD tartalmat amióta a Thor műholdra költözött.


HD csatornák a UPC Directen
:

m1, m2, m4, m5, Duna tv, RTL Klub, Sport1, Eurosport, Eurosport2, Natgeo, Natgeo Wild, History,
Animal Planet, Discovery stb.


UPC Direct kártya-, kedvező havidíjjal!Fontos megjegyezni, hogy a UPC Direct műsorai egyéni műholdvevővel is elérhetők. Tehát nem kell feltétlenül a szolgáltató készülékeit használnunk. Így sokkal rugalmasabban lehet variálni a műholdválasztékot . Nézhetünk továbbá egy készülékkel magyar és pl. német HD csatornákat is, illetve tetszés szerinti külföldi műsort.

Más szolgáltatókkal viszont ezt egyáltalán nem lehet elérni.


Műholdról a felsoroltakon kívül a még T-sat és a DIGI rendszere továbbít HD adásokat.


Kábel tv:


A kábelszolgáltatók helyzete valamivel könnyebb, hiszen a teljes saját sávszélességükkel szabadon rendelkezhetnek.

A szolgáltatók nagy része több tucat HDTV programot sugároz.

Antenna Digital:

Budapesten és környékén az Antenna Hungária szolgáltatása szerencsés esetben könnyen elérhető. Saját rendszerükön, mikrohullámon szolgáltatnak több csatornát.


K.J.


Gyakori kérdések

Kellenek-e speciális antennák a HD adások egyedi vételéhez?

Nem.

Az univerzális vevőfejjel szerelt parabola antennák a műholdas vételre többnyire alkalmasak. A dvb-t sugárzáshoz megfelelő tetőantennát érdemes beszerezni.


Ha HDTV és HD műholdvevő is rendelkezésre áll, viszont hagyományos( kis felbontású) műsort nézek, mi történik?

Az ilyen rendszerű beltéri egységek képesek a hagyományos digitális csatornák vételére is. A kép ugyan nem lesz maximális felbontású, viszont feltétlenül jobb minőséget érhet el, mint egy hagyományos műholdvevővel. Néha észre sem veszi, hogy nem HD adást néz!

Fontos, hogy a külső eszközöket, beltéri egységeket HDMI kábellel csatlakoztassa!


Hagyományos televízióhoz érdemes HD vevőt vásárolni?

Elvileg nem kellene, de mást már nem lehet kapni. Minden megvásárolható földi és műholdas vevő tudja a HD minőséget.

Elérhető-e már UHD minőségű adás?

Több műholdon is van néhány promóciós csatorna UHD tartalommal.
HDTV készülék ajánlatunkfőoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek