Orosz programok Európának
- 2018.08.21.

Július utolsó napjától újabb orosz tv programok foghatók az Astra 19 fokos pozícióból. A Hotbird- ről korábban átkerült R1 és R1Extrát követve elérhető a TVCI, a TV rus,az NTV Mir, az STS, a REN TV, az 5TV, a Domasnyh és a Perec Európának szánt verziója.


Regionális HDTV csatornák Bajorországból
- 2017.10.04.

Szeptember végétől több bajor regionális tv csatorna is HD minőségben sugároz az Astra műholdon. Valamennyi műsor vétele ingyenes.

továbbVáltozás a BBC World vételében
- 2017.10.01.

Megszűnik az Astra1 műholdon a BBC World hagyományos ( sd) rendszerű sugárzása. Az adás ebben a pozícióban a továbbiakban csakis HD felbontásban érhető el.

továbbEuronews új formában
- 2017.06.11.

Jelentősen átalakult az európai hírcsatorna struktúrája. A korábban több szinkron nyelven sugárzott program helyébe nemzeti változatok léptek, melyek önálló programként foghatók.

továbbVáltozás az MBC csatornák sugárzásában
- 2017.01.26.

A népszerű arab csatornák új frekvenciára költöztek a BADR műholdon. Szerencsére a programok továbbra is vehetők Budapesten, csak a korábbinál kisebb térerővel.Francia műsorok kódolása
- 2016.11.26.

2016 november 22.-én megszűnt az Eutelsat 5W műholdon a France 2, a France 3, a France 4, és a France ô programok ingyenes sugárzása. A jelenlegi információk szerint a programok csakis Fransat vagy TNTsat szolgáltatói dekóderrel foghatók.Az Euronews vételéről
- 2016.08.23.

A mindig tv ingyenes választékában 2016 augusztusában megszűnt az Euronews tesztadásának a sugárzása. A csatorna azonban műholdról továbbra is ingyenesen nézhető.

továbbIndul az M5 közszolgálati csatorna
- 2016.07.17.

Július 15.-én elindult az M5HD, az újabb állami tv program tesztsugárzása. A műsor a MinDig tv kínálatában és műholdról is elérhető.Változás a francia csatornák vételében
- 2016.04.09.

Franciaországban javában tart az átállás az mpeg4/HD rendszerű műholdas sugárzásra. 2016 április elején az Eutelsat W5 műholdról sugárzott francia csatornák vételi adatai is megváltoztak.

továbbMegszűnik az Austriasat
- 2016.03.20.

Április 30.-án befejezi a műsorszolgáltatást az Austriasat. A szolgáltatás kiváltására több lehetőség is rendelkezésre áll.

továbbA RAI UNO megszűnése a kábel hálózatokon
- 2015.12.20.

Január elejétől az egyik legnagyobb hazai kábelszolgáltató a RAI UNO műsorát lekapcsolja a hálózatáról. A program ennek ellenére műholdról továbbra is ingyenesen vehető, más RAI műsorokkal együtt.

továbbVáltozások a tv vételben
- 2015.07.01.

Július első napjától változik a közszolgálati adók műholdas sugárzása, a szolgáltatóknál alkalmazandó csatorna sorrend és a földfelszíni tv sugárzás is.Új csatornák a UPC Directen
- 2015.06.08.

Július elejétől az M4 HD, a Duna World HD és az M2 HD is elérhető lesz azon felhasználók számára, akik Direct Medium vagy annál nagyobb csomagra fizetnek elő.

továbbVáltozás a műholdas adásban
- 2015.06.07.

Június 30.-án lekapcsolják az Eutelsat9A műholdon a magyar közszolgálati csatornák hagyományos, mpeg2-SD rendszerű sugárzását. Az m1, m2, Duna és Duna World csatornák a továbbiakban erről a műholdról csak mpeg4-HD rendszerben foghatók.BBC World HD minőségben
- 2015.04.01.

Április elsején elindult a BBC World HD felbontású, ingyenes adása az Astra műholdon.

továbbElőfizetői növekedés a UPC Directnél
- 2015.02.12.

Sikeres évet zárt a műholdas tévészolgáltatók meghatározó szereplője a UPC Direct, mivel 3,95%-os előfizetői szám növekedést produkált az előző év folyamán, ezáltal a legnagyobb előrelépést tette a szolgáltatók között

továbbVáltozás a lengyel csatornák vételében
- 2014.12.21.

December utolsó estéjén leáll a lengyel közszolgálati TVP összes csatornájának az adása az Astra műholdon. A programok egy része másik műholdról továbbra is vehető.

továbbVáltozás az orosz csatornák vételében
- 2014.05.02.

Április végén az ABS2 műhold üzembe állásával jelentősen megváltoztak hazánkban is az orosz tv csatornák vételi lehetőségei.

továbbm3 csatorna a UPC Direkten
- 2014.03.16.

A retro tv csatornán kívül további műsorokkal is bővült a kinálat

tovább

Összes hír


englishAdatkezelési tájékoztató
Ezen az oldalon néhány technikai újdonságot, illetve kevésbé elterjedt megoldást mutatunk be a műholdas televíziózás világából.


Optikai fej, optikai rendszer

A nagyfrekvenciás jelek továbbításának egyik fő problémája, a kábelcsillapítás hívta életre ezt a rendkívül hatékony megoldást.
Alkalmazzák a kábel tv rendszereknél és újabban az egyedi és a közösségi műholdas vételben is.

A hagyományos koax kábelen továbbított jelek a használt frekvencia értékétől( műhold esetén 0.9 -2.1 Ghz), és a kábel jellemzőitől függően a hosszabb távolságokon jelentősen csillapodnak. Továbbá gondot jelent a csillapításnak a különböző mértéke, ami frekvenciasávon belül nagyobb eltéréseket okoz. A gyakorlatban vannak ugyan különböző trükkök, de általában 100-150 méternél távolabbra szinte lehetetlen különleges erősítők használata nélkül megfelelő műholdas jelet eljuttatni. Ráadásul a közösségi vételnél egy műhold esetén is 4 db kábelt kell elvezetni a multikapcsolókig.

A műholdas optikai rendszerrel a parabolaantennáról érkező jel akár több kilométerre is elvezethető különösebb csillapítás nélkül.
Az optikai kábelen futó adat akár 32 irányba elosztható és a végpontokon speciális konverterek segítségével alakul át hagyományos jellé. Az így visszanyert műholdas jel pedig a szokványos eszközökkel osztható szét normál koax hálózaton. Az egész úgy néz ki a jel szempontjából, mintha a parabolaantenna például az épület lépcsőházi szekrényébe lenne telepítve, pedig lehet, hogy a valóságban 2 km-re, a falu másik végén van egyetlen antenna felszerelve, ami 32 épületet kiszolgál.A Global invacom optikai rendszere

Alkalmazható lakóparkokban, nagyobb épületekben, illetve olyan helyeken, ahol az antennát " el kell dugni" vagy, ahol nincs a vételi helyen"rálátás" a műholdra, de az így fogható adókról nem szeretne az ügyfél lemondani.

Már Magyarországon is kapható, és nem is elérhetetlen áron.

Gyártók:


Triax- HirschmannUnikábel( unicable) egy vezetékes rendszer

Az unikábel rendszerrel a műholdas vétel egyik jelentős problémáját, a csillagpontos kábelezést lehet kiváltani.

Az alap készletben egy vevőfej és három elosztó található, amelyek segítségével a jel négy vételi helyre osztható szét. A végpontokon olyan beltéri egységek használhatók, amelyek kezelik a unicable rendszert. Ilyen műholdvevő készülékek a kereskedelemben szép számban kaphatók.

Létezik kétfejes megoldás is két műhold vételére, de ez egy költségesebb un. unicable multikapcsoló segítségével oldható csak meg. Ennél a megoldásnál 8 készülék is bekapcsolható a hálózatba, sőt további multiswitch-ek segítségével ez a szám is többszörözhető. Viszont a multikapcsolók között a hagyományos, műholdanként 4 kábel elvezetése szükséges.Az Inverto unicable rendszere


Olyan helyeken javasolt megoldás, ahol nem lehet több kábelt levezetni, illetve a kábelezés többe kerülne, mint az unicable rendszer.


Mini vevők LCD és plazma tv-hez

A falra szerelt tv készülékeknél különösen problémás a beltéri egységek megfelelő elhelyezése. Senki sem lát szívesen falon lévő tv készülék alatt egy nagy fekete dobozt egy csomó kábellel az oldalán.

Erre a célra kiváló egy mini beltéri egység, ami mindent tud, amit a nagyobb testvérei, csak nem látszik! Olyan kicsi, hogy könnyedén elrejthető a tv készülék mögött. Mindössze egy "infra szem" látható az egészből, ezt kell kitenni a tv oldalára, hogy a távirányító jelét vegye és továbbítsa a műholdvevő számára.


Amiko mini HDTV műholdvevőKapható kártyaolvasós változatban is, ami a UPC Direct kártya fogadására alkalmas!

(C)Világvevő bt, az antenna szerelő. tel.: 06-30-9664-759