főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek
Ezen az oldalon néhány technikai újdonságot, illetve kevésbé elterjedt megoldást mutatunk be a műholdas televíziózás világából.


Optikai fej, optikai rendszer

A nagyfrekvenciás jelek továbbításának egyik fő problémája, a kábelcsillapítás hívta életre ezt a rendkívül hatékony megoldást.
Alkalmazzák a kábel tv rendszereknél és újabban az egyedi és a közösségi műholdas vételben is.


A hagyományos koax kábelen továbbított jelek a használt frekvencia értékétől( műhold esetén 0.9 -2.1 Ghz), és a kábel jellemzőitől függően a hosszabb távolságokon jelentősen csillapodnak. Továbbá gondot jelent a csillapításnak a különböző mértéke, ami frekvenciasávon belül nagyobb eltéréseket okoz. A gyakorlatban vannak ugyan különböző trükkök, de általában 100-150 méternél távolabbra szinte lehetetlen különleges erősítők használata nélkül megfelelő műholdas jelet eljuttatni. Ráadásul a közösségi vételnél egy műhold esetén is 4 db kábelt kell elvezetni a multikapcsolókig.

A műholdas optikai rendszerrel a parabolaantennáról érkező jel akár több kilométerre is elvezethető különösebb csillapítás nélkül.
Az optikai kábelen futó adat akár 32 irányba elosztható és a végpontokon speciális konverterek segítségével alakul át hagyományos jellé. Az így visszanyert műholdas jel pedig a szokványos eszközökkel osztható szét normál koax hálózaton. Az egész úgy néz ki a jel szempontjából, mintha a parabolaantenna például az épület lépcsőházi szekrényébe lenne telepítve, pedig lehet, hogy a valóságban 2 km-rel arébb van egyetlen parabola antenna felszerelve, és az több épületet is kiszolgál.A Global invacom optikai rendszere

Alkalmazható lakóparkokban, nagyobb épületekben, illetve olyan helyeken, ahol az antennát " el kell dugni" vagy, ahol nincs a vételi helyen"rálátás" a műholdra, de az így fogható adókról nem szeretne az ügyfél lemondani.

Már Magyarországon is kapható, és nem is elérhetetlen áron.

Gyártók:

 • Triax- Hirschmann
 • Global Invacom • Unikábel( unicable) egy vezetékes rendszer

  Az unikábel rendszerrel a műholdas vétel egyik jelentős problémáját, a csillagpontos kábelezést lehet kiváltani.

  Az alap készletben egy vevőfej és három elosztó található, amelyek segítségével a jel négy vételi helyre osztható szét. A végpontokon olyan beltéri egységek használhatók, amelyek kezelik a unicable rendszert. Ilyen műholdvevő készülékek a kereskedelemben szép számban kaphatók.

  Létezik kétfejes megoldás is két műhold vételére, de ez egy költségesebb un. unicable multikapcsoló segítségével oldható csak meg. Ennél a megoldásnál 8 készülék is bekapcsolható a hálózatba, sőt további multiswitch-ek segítségével ez a szám is többszörözhető. Viszont a multikapcsolók között a hagyományos, műholdanként 4 kábel elvezetése szükséges.  Az Inverto unicable rendszere


  Olyan helyeken javasolt megoldás, ahol nem lehet több kábelt levezetni, illetve a kábelezés többe kerülne, mint az unicable rendszer.


  Mini vevők LCD és plazma tv-hez

  A falra szerelt tv készülékeknél különösen problémás a beltéri egységek megfelelő elhelyezése. Senki sem lát szívesen falon lévő tv készülék alatt egy nagy fekete dobozt egy csomó kábellel az oldalán.

  Erre a célra kiváló egy mini beltéri egység, ami mindent tud, amit a nagyobb testvérei, csak nem látszik! Olyan kicsi, hogy könnyedén elrejthető a tv készülék mögött. Mindössze egy "infra szem" látható az egészből, ezt kell kitenni a tv oldalára, hogy a távirányító jelét vegye és továbbítsa a műholdvevő számára.


  Amiko mini HDTV műholdvevő  Kapható kártyaolvasós változatban is, ami a UPC Direct kártya fogadására alkalmas!


  Világvevő Antennaszerviz- A legjobb vétel
  főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek