főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírektársasházi rendszerek


Ön is erre gondolt?

Sajnos a közösségi műholdvételről ez jut az eszünkbe.


Minden lakó felszereli a maga kis (vagy nagy) paraboláját az erkélyre vagy az ablakba, hogy tudjon tévézni.
Aztán lehet versenyezni, hogy kinek van több, vagy nagyobb antennája!
Természetesen még ki lehet rakni a falra földi vagy URH antennát is, hogy még több antennánk és sok műsorunk legyen!


Ez lenne az egyetlen megoldás?Milyen egy modern központi antenna?


Milyen napjainkban egy központi antenna és mi szükséges hozzá?
A közösségi rendszerek alapja a megfelelő kábelezés. Feltétlenül szükséges kiépíteni egy olyan hálózatot, amelyben minden lakásba önálló kábelt vezetnek egy központi egységből. Egy ilyen kábelhálózat alkalmas a földi, a műholdas illetve a kábeltelevíziós jeltovábbitásra is, sőt szélessávú internet is rákapcsolható. Mindez egyidőben, egymástól függetlenül!

Például, ha kábelszolgáltatás van a rendszeren és más külföldi csatornák adását is szeretné nézni, ezt egy csatlakozón elérheti a lakásban! Elegendő egy központi műholdvevő rendszer és néhány hálózati elem.
Sőt akár az összes lakás rákapcsolható a rendszere, akár különböző műholdak is elérhetők egyidejűleg, egymástól teljesen függetlenül.

A párhuzamos üzemeltetés szempontjából fontos, hogy a hálózat,mindig a lakók tulajdonában maradjon, persze, ha ezt nem egy kábelszolgáltató hozta létre. Ellenkező esetben a szolgáltató nem fogja megengedni, hogy a műholdas jelet a kábelére kapcsolják, és lehet az erkélyre szerelni a parabolát és mindenféle lyukakon keresztül bevezetni a jelet a szobába.

Sajnos sok új épületen, sőt luxus lakóparkokban is látható ilyen, erkélyre szerelt megoldás, ami sok vita forrása. Egyrészt a lakó joggal ragaszkodik a műholdas csatornákhoz,hiszen a kábelen nem feltétlenül az őt érdeklő programok elérhetők. Másrészt a társasház és a városkép szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hány parabola lóg a ház oldalán, megbontva a szigetelést és a vásrosképet, terhelve a korlátot.

Tehát egy jól működő közösségi rendszerhez egy jó csillagpontos hálózat és a szándék szükséges elsősorban!
A felvázolt problémára már a tervezéskor érdemes odafigyelni!

A többit bízza ránk!


A közösségi rendszerekről és kialakulásukról


A központi antennától a kábeltévéig, a közösségi rendszerekről bővebben:

A központi antennánk hazánkban a nagy lakótelepek építésekor terjedtek el igazán.
Minden nagyobb épület tetején elhelyeztek egy komolyabb antennaárbocot. Erre felszerelték a vételhez szükséges irányított tetőantennákat. Az innen kapott jelet megerősítve, átkonvertálva levezették a lakásokba. Többnyire a két hazai program volt látható ezeken a hálózatokon, de a szerencsésebbek már a nyolcvanas évek elején nézhették a szomszédos országok adásait is.


Ezek a rendszerek az akkori kor igényeit bőven kielégítették.
Csupán az okozott gondot, hogy néhány szakértő lakótárs önkényesen
szerelgette a tv konnektort a lakásában, ezzel tönkre téve a többi lakásban a képminőséget.Ugyanis a lakások aljzatai sorba voltak kötve, egy kisebb hiba az egész rendszerre kihatott.

Ezeknek a hibáknak a javítása körülményes volt, nagy türelmet és szervezettséget igényelt.

A nyolcvanas évek végén ezért elkezdődött az úgynevezett csillagpontos rendszerek építése. Ennek a lényege, hogy minden lakásba önálló kábelt vezettek egy központi szekrényből, ami általában az épület középső emeletén volt elhelyezve. Ezzel a megoldással a képminőség állandósult, a lakók nem tudták egymás vételét elrontani.

A csillagpontos rendszerek elterjedését a megnövekedett csatornaszám is indokolttá tette. A két-három csatornára méretezett rendszerek nehezen birkóztak meg a több csatornával.

Az újabb csatornák már természetesen műholdról érkeztek.Ezek vételéhez akkoriban nagyon költséges és nehezen beszerezhető eszközökre volt szükség.

Hogy ne legyen minden épületben szükség az igen költséges műholdvevő egységekre, elkezdődött a különálló épületek rendszereinek az összekapcsolása és egy fejállomással történő kiszolgálása. Eleinte légkábelek, később földkábelek biztosították a kapcsolatot.

A kábelszolgáltatók hamar rátették a kezüket az így létrehozott hálózatokra, amik akár több ezer lakót is kiszolgáltak. Aztán szerződést kötöttek a lelkes lakókkal műsorszolgáltatásra. A szerződésben elrejtett apró betűkben pedig leírták, hogy a kábelhálózat a szolgáltató tulajdona...
Ettől kezdve, aki fizet, az kap jelet, aki nem fizet, szerelheti az erkélyre a parabolát...


Valahogy így kezdődött a kábeltévé...és a parabola antenna pályafutása.


főoldal magunkról műholdas tv hotel tv UPC Direct MinDig tv képgaléria vendégkönyv hírek