SzavazásOrosz programok Európának
- 2018.08.21.

Július utolsó napjától újabb orosz tv programok foghatók az Astra 19 fokos pozícióból. A Hotbird- ről korábban átkerült R1 és R1Extrát követve elérhető a TVCI, a TV rus,az NTV Mir, az STS, a REN TV, az 5TV, a Domasnyh és a Perec Európának szánt verziója.


Regionális HDTV csatornák Bajorországból
- 2017.10.04.

Szeptember végétől több bajor regionális tv csatorna is HD minőségben sugároz az Astra műholdon. Valamennyi műsor vétele ingyenes.

továbbVáltozás a BBC World vételében
- 2017.10.01.

Megszűnik az Astra1 műholdon a BBC World hagyományos ( sd) rendszerű sugárzása. Az adás ebben a pozícióban a továbbiakban csakis HD felbontásban érhető el.

továbbEuronews új formában
- 2017.06.11.

Jelentősen átalakult az európai hírcsatorna struktúrája. A korábban több szinkron nyelven sugárzott program helyébe nemzeti változatok léptek, melyek önálló programként foghatók.

továbbVáltozás az MBC csatornák sugárzásában
- 2017.01.26.

A népszerű arab csatornák új frekvenciára költöztek a BADR műholdon. Szerencsére a programok továbbra is vehetők Budapesten, csak a korábbinál kisebb térerővel.Francia műsorok kódolása
- 2016.11.26.

2016 november 22.-én megszűnt az Eutelsat 5W műholdon a France 2, a France 3, a France 4, és a France ô programok ingyenes sugárzása. A jelenlegi információk szerint a programok csakis Fransat vagy TNTsat szolgáltatói dekóderrel foghatók.Az Euronews vételéről
- 2016.08.23.

A mindig tv ingyenes választékában 2016 augusztusában megszűnt az Euronews tesztadásának a sugárzása. A csatorna azonban műholdról továbbra is ingyenesen nézhető.

továbbIndul az M5 közszolgálati csatorna
- 2016.07.17.

Július 15.-én elindult az M5HD, az újabb állami tv program tesztsugárzása. A műsor a MinDig tv kínálatában és műholdról is elérhető.Változás a francia csatornák vételében
- 2016.04.09.

Franciaországban javában tart az átállás az mpeg4/HD rendszerű műholdas sugárzásra. 2016 április elején az Eutelsat W5 műholdról sugárzott francia csatornák vételi adatai is megváltoztak.

továbbMegszűnik az Austriasat
- 2016.03.20.

Április 30.-án befejezi a műsorszolgáltatást az Austriasat. A szolgáltatás kiváltására több lehetőség is rendelkezésre áll.

továbbA RAI UNO megszűnése a kábel hálózatokon
- 2015.12.20.

Január elejétől az egyik legnagyobb hazai kábelszolgáltató a RAI UNO műsorát lekapcsolja a hálózatáról. A program ennek ellenére műholdról továbbra is ingyenesen vehető, más RAI műsorokkal együtt.

továbbVáltozások a tv vételben
- 2015.07.01.

Július első napjától változik a közszolgálati adók műholdas sugárzása, a szolgáltatóknál alkalmazandó csatorna sorrend és a földfelszíni tv sugárzás is.Új csatornák a UPC Directen
- 2015.06.08.

Július elejétől az M4 HD, a Duna World HD és az M2 HD is elérhető lesz azon felhasználók számára, akik Direct Medium vagy annál nagyobb csomagra fizetnek elő.

továbbVáltozás a műholdas adásban
- 2015.06.07.

Június 30.-án lekapcsolják az Eutelsat9A műholdon a magyar közszolgálati csatornák hagyományos, mpeg2-SD rendszerű sugárzását. Az m1, m2, Duna és Duna World csatornák a továbbiakban erről a műholdról csak mpeg4-HD rendszerben foghatók.BBC World HD minőségben
- 2015.04.01.

Április elsején elindult a BBC World HD felbontású, ingyenes adása az Astra műholdon.

továbbElőfizetői növekedés a UPC Directnél
- 2015.02.12.

Sikeres évet zárt a műholdas tévészolgáltatók meghatározó szereplője a UPC Direct, mivel 3,95%-os előfizetői szám növekedést produkált az előző év folyamán, ezáltal a legnagyobb előrelépést tette a szolgáltatók között

továbbVáltozás a lengyel csatornák vételében
- 2014.12.21.

December utolsó estéjén leáll a lengyel közszolgálati TVP összes csatornájának az adása az Astra műholdon. A programok egy része másik műholdról továbbra is vehető.

továbbVáltozás az orosz csatornák vételében
- 2014.05.02.

Április végén az ABS2 műhold üzembe állásával jelentősen megváltoztak hazánkban is az orosz tv csatornák vételi lehetőségei.

továbbm3 csatorna a UPC Direkten
- 2014.03.16.

A retro tv csatornán kívül további műsorokkal is bővült a kinálat

tovább

Összes hír


englishAdatkezelési tájékoztatótársasházi rendszerek


Ön is erre gondolt?

Sajnos a közösségi műholdvételről ez jut az eszünkbe.


Minden lakó felszereli a maga kis (vagy nagy) paraboláját az erkélyre vagy az ablakba, hogy tudjon tévézni.
Aztán lehet versenyezni, hogy kinek van több, vagy nagyobb antennája!
Természetesen még ki lehet rakni a falra földi vagy URH antennát is, hogy még több antennánk és sok műsorunk legyen!


Ez lenne az egyetlen megoldás?Milyen egy modern központi antenna?


Milyen napjainkban egy központi antenna és mi szükséges hozzá?
A közösségi rendszerek alapja a megfelelő kábelezés. Feltétlenül szükséges kiépíteni egy olyan hálózatot, amelyben minden lakásba önálló kábelt vezetnek egy központi egységből. Egy ilyen kábelhálózat alkalmas a földi, a műholdas illetve a kábeltelevíziós jeltovábbitásra is, sőt szélessávú internet is rákapcsolható. Mindez egyidőben, egymástól függetlenül!

Például, ha kábelszolgáltatás van a rendszeren és más külföldi csatornák adását is szeretné nézni, ezt egy csatlakozón elérheti a lakásban! Elegendő egy központi műholdvevő rendszer és néhány hálózati elem.
Sőt akár az összes lakás rákapcsolható a rendszere, akár különböző műholdak is elérhetők egyidejűleg, egymástól teljesen függetlenül.

A párhuzamos üzemeltetés szempontjából fontos, hogy a hálózat,mindig a lakók tulajdonában maradjon, persze, ha ezt nem egy kábelszolgáltató hozta létre. Ellenkező esetben a szolgáltató nem fogja megengedni, hogy a műholdas jelet a kábelére kapcsolják, és lehet az erkélyre szerelni a parabolát és mindenféle lyukakon keresztül bevezetni a jelet a szobába.

Sajnos sok új épületen, sőt luxus lakóparkokban is látható ilyen, erkélyre szerelt megoldás, ami sok vita forrása. Egyrészt a lakó joggal ragaszkodik a műholdas csatornákhoz,hiszen a kábelen nem feltétlenül az őt érdeklő programok elérhetők. Másrészt a társasház és a városkép szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hány parabola lóg a ház oldalán, megbontva a szigetelést és a vásrosképet, terhelve a korlátot.

Tehát egy jól működő közösségi rendszerhez egy jó csillagpontos hálózat és a szándék szükséges elsősorban!
A felvázolt problémára már a tervezéskor érdemes odafigyelni!

A többit bízza ránk!


A közösségi rendszerekről és kialakulásukról


A központi antennától a kábeltévéig, a közösségi rendszerekről bővebben:

A központi antennánk hazánkban a nagy lakótelepek építésekor terjedtek el igazán.
Minden nagyobb épület tetején elhelyeztek egy komolyabb antennaárbocot. Erre felszerelték a vételhez szükséges irányított tetőantennákat. Az innen kapott jelet megerősítve, átkonvertálva levezették a lakásokba. Többnyire a két hazai program volt látható ezeken a hálózatokon, de a szerencsésebbek már a nyolcvanas évek elején nézhették a szomszédos országok adásait is.


Ezek a rendszerek az akkori kor igényeit bőven kielégítették.
Csupán az okozott gondot, hogy néhány szakértő lakótárs önkényesen
szerelgette a tv konnektort a lakásában, ezzel tönkre téve a többi lakásban a képminőséget.Ugyanis a lakások aljzatai sorba voltak kötve, egy kisebb hiba az egész rendszerre kihatott.

Ezeknek a hibáknak a javítása körülményes volt, nagy türelmet és szervezettséget igényelt.

A nyolcvanas évek végén ezért elkezdődött az úgynevezett csillagpontos rendszerek építése. Ennek a lényege, hogy minden lakásba önálló kábelt vezettek egy központi szekrényből, ami általában az épület középső emeletén volt elhelyezve. Ezzel a megoldással a képminőség állandósult, a lakók nem tudták egymás vételét elrontani.

A csillagpontos rendszerek elterjedését a megnövekedett csatornaszám is indokolttá tette. A két-három csatornára méretezett rendszerek nehezen birkóztak meg a több csatornával.

Az újabb csatornák már természetesen műholdról érkeztek.Ezek vételéhez akkoriban nagyon költséges és nehezen beszerezhető eszközökre volt szükség.

Hogy ne legyen minden épületben szükség az igen költséges műholdvevő egységekre, elkezdődött a különálló épületek rendszereinek az összekapcsolása és egy fejállomással történő kiszolgálása. Eleinte légkábelek, később földkábelek biztosították a kapcsolatot.

A kábelszolgáltatók hamar rátették a kezüket az így létrehozott hálózatokra, amik akár több ezer lakót is kiszolgáltak. Aztán szerződést kötöttek a lelkes lakókkal műsorszolgáltatásra. A szerződésben elrejtett apró betűkben pedig leírták, hogy a kábelhálózat a szolgáltató tulajdona...
Ettől kezdve, aki fizet, az kap jelet, aki nem fizet, szerelheti az erkélyre a parabolát...


Valahogy így kezdődött a kábeltévé...és a parabola antenna pályafutása.


(C)Világvevő bt, az antenna szerelő. tel.: 06-30-9664-759